Voetklachten

 

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring dus niet de pijn aan je voeten, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen en je pedicure kan daar vaak een bijdrage aan leveren. Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten! Volgens onderzoek kun je het beste in de namiddag schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen. Voor een goede oplossing is er wandelwol.nl verkrijgbaar bij Yazmin Huid- en Voetverzorging.


Overmatig eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Eelt is bedoeld als een natuurlijke beschermlaag. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en wordt het pijnlijk bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Meestal is de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw, of door veranderde stand van de voeten/tenen. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen.

 

Een likdoorn, soms ook eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Door de constante druk van de schoen wordt het steeds meer naar binnen gedrukt en ontstaat er een kegelvormige eeltpit, dit kan zeer pijnlijk zijn. 

 

Behandeling

De pedicure kan het overtollige eelt en likdoorns professioneel verwijderen. Belangrijk is om de oorzaak te achterhalen en daar de behandeling op aan te passen. Indien nodig verwijst zij je door naar de podotherapeut voor eventuele druk ontlastende zooltjes.

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch is geworden. Kloven komen meestal voor in de eeltranden van de hiel, als de huid extra droog is. Kloven ontstaan ook vaak bij het dragen van (te kleine) slippers en sandalen, dit kan zeer pijnlijk zijn. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden, ze kunnen ontsteken of zelfs gaan bloeden. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk.

 

Behandeling
Laat de eeltranden en eelt verwijderen van de kloven voordat het te pijnlijk gaat worden. Je pedicure kan je adviseren hoe je de kloven thuis verder verzorgen kan.

Een blauwe nagel is ontstaan door een bloeding van het nagelbed. Dit kan gebeurd zijn door beknelling, klap of stoot, of door te kleine schoenen. Het bloed zit dus tussen nagelbed en nagel, wat veel pijn kan geven. Op den duur kan de nagel zelfs gaan loslaten. 

 

Behandeling

Het mooiste zou zijn als je direct terecht kan bij een (Medisch) pedicure meteen na het ontstaan van de bloeding, liefst binnen 15 minuten. De (Medisch) pedicure boort op de plaats van de blauwe plek een gaatje in de nagelplaat zodat het bloed er uit kan lopen. Het vermindert de druk en de pijn en de nagel blijft behouden. Als je dit niet direct kunt laten toepassen, hou dan je nagel goed in de gaten zodat er geen infectie optreedt. En mocht de nagel loslaten wees dan voorzichtig met je kousen aan en uit doen. Als er een stukje nagel achter blijft haken trek je misschien de hele nagel mee. Dit geeft een grotere kans op infectie en een beschadiging van het nagelbed. Begint je nagel los te laten maak dan een afspraak met de (Medisch) pedicure, die zorgt er dan voor dat de nagel er op de juiste manier verzorgt en bijgeknipt wordt.

Een voetwrat wordt door een virus veroorzaakt en is zeer besmettelijk. Soms lijkt het op een likdoorn omdat ze vaak bedekt zijn met een laagje eelt. Voetwratten zijn zeer besmettelijk en genezen niet vanzelf. Je kunt het oplopen in gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembaden, sauna’s en sportzalen. Een wrat kan ook makkelijk bloeden doordat er bloedvaatjes in meegroeien. Onder de voet kunnen ze dan ook heel pijnlijk zijn. 

 

Voetwratten voorkomen

Voorkom voetwratten door ervoor te zorgen dat je niet in aanraking komt met het virus dat dit veroorzaakt. 

 • Draag slippers wanneer je in gemeenschappelijke vochtige ruimtes bent waar je het virus op kunt lopen, zoals kleedkamers, zwembaden en sauna’s
 • Was de voeten goed, bij voorkeur zonder zeep
 • Droog je voeten na het wassen grondig af
 • Controleer je voeten regelmatig op (beginnende) voetwratten, hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker te behandelen
 • Draag iedere dag schone sokken
 • Verwissel je schoenen regelmatig

 

Behandeling                                                          

Het is belangrijk om, wanneer je last hebt van voetwratten, allereerst contact op te nemen met je huisarts. Nadat je door je huisarts bent doorverwezen naar de pedicure, kan begonnen worden met de behandeling. Dit omdat er bij een voetwrat altijd sprake is van weefselwoekering. De huisarts kan je voetwratten behandelen door bevriezing met vloeibare stikstof. Echter, hierdoor wordt het virus niet uitgeroeid en kunnen wratten daardoor weer terug komen. Behandeling bij de pedicure is daarom aan te raden. Daarnaast kan de pedicure bij pijnklachten de voetwrat drukvrij leggen.

Schimmel-/kalknagels hebben vaak witte tot geel/bruine verkleuringen en zijn vaak verdikt en brokkelig. Een schimmelnagel wordt vaak opgelopen in gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembaden, sportzalen, sauna’s en douches waar de schimmelsporen zich bevinden. Ook door ziektes, verminderde weerstand, diabetes en medicatie kan er een schimmelnagel ontstaan. Als de nagel door een schimmel is geïnfecteerd, zal deze infectie zich langzaam uitbreiden. Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. 

 

Behandeling

Door middel van schimmeldiagnostiek kan er bepaald worden of er een schimmel aanwezig is, Yazmin Huid- en Voetverzorging is daartoe bevoegd. De huisarts of pedicure kan een behandeling voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kan bestrijden. Hiernaast moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Gebruik een aparte handdoek voor de voeten.

Dit is geen eczeem maar ook een schimmelinfectie. De sporen van schimmels bevinden zich vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sportzalen en sauna’s. Ook slecht ventilerende schoenen kunnen die zweetvoeten veroorzaken, kunnen zorgen voor een voetschimmel. Bij “zwemmerseczeem” ontstaat roodheid en schilfering van de huid.  Dit begint meestal tussen de twee kleinste teentjes. Daar ontstaan pijnlijke kloofjes en de infectie kan zich uitbreiden naar de voetzool. Dit kun je herkennen aan kleine bultjes die met pus gevuld zijn. 

 

Behandeling

Loop je toch onverhoopt “zwemmerseczeem op”, dan is behandeling mogelijk met een schimmeldodend middel, verkrijgbaar bij je huisarts of pedicure. Niet alleen de voeten, maar ook de sokken en schoenen dienen goed behandeld te worden, om te voorkomen dat de schimmel later weer terugkomt. 

Een ingroeiende teennagel is een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk verholpen moet worden. Ingroeiende teennagels ontstaan vaak door slecht passende schoenen en het verkeerd en/of te kort knippen van de nagels. Nagels dienen ter bescherming van de teentoppen. Ingroeiende nagels kunnen een ontsteking veroorzaken. De huid wordt dan rood, dik en opgezet en vaak treedt er een kloppende pijn op.

 

Behandeling

Als je last hebt van ingroeiende nagels dan kan de pedicure deze deskundig behandelen en voorlichting geven om herhaling te voorkomen. Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure, maak direct een afspraak bij de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen. 

 

Tips voor gezonde voeten
 

 • Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let er op dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk een voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!

 • Prik blaren niet door! Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel, en bedek de huid met een steriel verbandje.

 • Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.

 • Was je voeten dagelijks met handwarm water en liever geen zeep. Blijf ook niet te lang in het water want zelfs daar kan je huid van uitdrogen. Droog je voeten altijd heel goed af, vooral tussen de tenen en gebruik een schone handdoek. Laat je voeten eerst drogen voor je de kousen of sokken aantrekt.

 • Ook je voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Masseer het de hele voet en eventueel het onderbeen in, behalve tussen de tenen. Je pedicure kan je adviseren.

 • Goed knippen van nagels is belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Knip de nagels recht af en vooral niet te kort. Scherpe hoeken mogen wel iets afgerond worden met een vijl, om ingroeien te voorkomen knip je ze niet te rond.

 • Loop met blote voeten door het zand! In de zomervakantie is het heerlijk om met blote voeten door het zand te lopen. Het verwijdert zo de dode huidcellen van de huid en de voeten krijgen ook nog eens een gratis massage! Let wel op dat het zand niet te heet is geworden van de zon om er met blote voeten op te lopen!

 


 

Voetklachten

 

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring dus niet de pijn aan je voeten, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen en je pedicure kan daar vaak een bijdrage aan leveren. Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten! Volgens onderzoek kun je het beste in de namiddag schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen. Voor een goede oplossing is er wandelwol.nl verkrijgbaar bij Yazmin Huid- en Voetverzorging.

Overmatig eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Eelt is bedoeld als een natuurlijke beschermlaag. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en wordt het pijnlijk bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Meestal is de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw, of door veranderde stand van de voeten/tenen. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen.

 

Een likdoorn, soms ook eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Door de constante druk van de schoen wordt het steeds meer naar binnen gedrukt en ontstaat er een kegelvormige eeltpit, dit kan zeer pijnlijk zijn. 

 

Behandeling

De pedicure kan het overtollige eelt en likdoorns professioneel verwijderen. Belangrijk is om de oorzaak te achterhalen en daar de behandeling op aan te passen. Indien nodig verwijst zij je door naar de podotherapeut voor eventuele druk ontlastende zooltjes.

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch is geworden. Kloven komen meestal voor in de eeltranden van de hiel, als de huid extra droog is. Kloven ontstaan ook vaak bij het dragen van (te kleine) slippers en sandalen, dit kan zeer pijnlijk zijn. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden, ze kunnen ontsteken of zelfs gaan bloeden. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk.


Behandeling
Laat de eeltranden en eelt verwijderen van de kloven voordat het te pijnlijk gaat worden. Je pedicure kan je adviseren hoe je de kloven thuis verder verzorgen kan.

Een blauwe nagel is ontstaan door een bloeding van het nagelbed. Dit kan gebeurd zijn door beknelling, klap of stoot, of door te kleine schoenen. Het bloed zit dus tussen nagelbed en nagel, wat veel pijn kan geven. Op den duur kan de nagel zelfs gaan loslaten. 

 

Behandeling

Het mooiste zou zijn als je direct terecht kan bij een (Medisch) pedicure meteen na het ontstaan van de bloeding, liefst binnen 15 minuten. De (Medisch) pedicure boort op de plaats van de blauwe plek een gaatje in de nagelplaat zodat het bloed er uit kan lopen. Het vermindert de druk en de pijn en de nagel blijft behouden. Als je dit niet direct kunt laten toepassen, hou dan je nagel goed in de gaten zodat er geen infectie optreedt. En mocht de nagel loslaten wees dan voorzichtig met je kousen aan en uit doen. Als er een stukje nagel achter blijft haken trek je misschien de hele nagel mee. Dit geeft een grotere kans op infectie en een beschadiging van het nagelbed. Begint je nagel los te laten maak dan een afspraak met de (Medisch) pedicure, die zorgt er dan voor dat de nagel er op de juiste manier verzorgt en bijgeknipt wordt.

Een voetwrat wordt door een virus veroorzaakt en is zeer besmettelijk. Soms lijkt het op een likdoorn omdat ze vaak bedekt zijn met een laagje eelt. Voetwratten zijn zeer besmettelijk en genezen niet vanzelf. Je kunt het oplopen in gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembaden, sauna’s en sportzalen. Een wrat kan ook makkelijk bloeden doordat er bloedvaatjes in meegroeien. Onder de voet kunnen ze dan ook heel pijnlijk zijn. 

 

Voetwratten voorkomen

Voorkom voetwratten door ervoor te zorgen dat je niet in aanraking komt met het virus dat dit veroorzaakt. 

 • Draag slippers wanneer je in gemeenschappelijke vochtige ruimtes bent waar je het virus op kunt lopen, zoals kleedkamers, zwembaden en sauna’s
 • Was de voeten goed, bij voorkeur zonder zeep
 • Droog je voeten na het wassen grondig af
 • Controleer je voeten regelmatig op (beginnende) voetwratten, hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker te behandelen
 • Draag iedere dag schone sokken
 • Verwissel je schoenen regelmatig

 

Behandeling                                                          

Het is belangrijk om, wanneer je last hebt van voetwratten, allereerst contact op te nemen met je huisarts. Nadat je door je huisarts bent doorverwezen naar de pedicure, kan begonnen worden met de behandeling. Dit omdat er bij een voetwrat altijd sprake is van weefselwoekering. De huisarts kan je voetwratten behandelen door bevriezing met vloeibare stikstof. Echter,  hierdoor wordt het virus niet uitgeroeid en kunnen wratten daardoor weer terug komen. Behandeling bij de pedicure is daarom aan te raden. Daarnaast kan de pedicure bij pijnklachten de voetwrat drukvrij leggen.

Schimmel-/kalknagels hebben vaak witte tot geel/bruine verkleuringen en zijn vaak verdikt en brokkelig. Een schimmelnagel wordt vaak opgelopen in gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembaden, sportzalen, sauna’s en douches waar de schimmelsporen zich bevinden. Ook door ziektes, verminderde weerstand, diabetes en medicatie kan er een schimmelnagel ontstaan. Als de nagel door een schimmel is geïnfecteerd, zal deze infectie zich langzaam uitbreiden. Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. 

 

Behandeling

Door middel van schimmeldiagnostiek kan er bepaald worden of er een schimmel aanwezig is, Yazmin Huid- en Voetverzorging is daartoe bevoegd.
De huisarts of pedicure kan een behandeling voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kan bestrijden. 
Hiernaast moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Gebruik een aparte handdoek voor de voeten.

Dit is geen eczeem maar ook een schimmelinfectie. De sporen van schimmels bevinden zich vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sportzalen en sauna’s. Ook slecht ventilerende schoenen kunnen die zweetvoeten veroorzaken, kunnen zorgen voor een voetschimmel. Bij “zwemmerseczeem” ontstaat roodheid en schilfering van de huid.  Dit begint meestal tussen de twee kleinste teentjes. Daar ontstaan pijnlijke kloofjes en de infectie kan zich uitbreiden naar de voetzool. Dit kun je herkennen aan kleine bultjes die met pus gevuld zijn. 

 

Behandeling

Loop je toch onverhoopt “zwemmerseczeem op”, dan is behandeling mogelijk met een schimmeldodend middel, verkrijgbaar bij je huisarts of pedicure. Niet alleen de voeten, maar ook de sokken en schoenen dienen goed behandeld te worden, om te voorkomen dat de schimmel later weer terugkomt. 

Een ingroeiende teennagel is een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk verholpen moet worden. 
Ingroeiende teennagels ontstaan vaak door slecht passende schoenen en het verkeerd en/of te kort knippen van de nagels. 
Nagels dienen ter bescherming van de teentoppen. 
Ingroeiende nagels kunnen een ontsteking veroorzaken. 
De huid wordt dan rood, dik en opgezet en vaak treedt er een kloppende pijn op.


 

Behandeling

Als je last hebt van ingroeiende nagels dan kan de pedicure deze deskundig behandelen en voorlichting geven om herhaling te voorkomen.
Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure, maak direct een afspraak bij de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. 
Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen. 

 

Tips voor gezonde voeten

 • Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let er op dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk een voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!
 • Prik blaren niet door! Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel, en bedek de huid met een steriel verbandje.
 • Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.
 • Was je voeten dagelijks met handwarm water en liever geen zeep. Blijf ook niet te lang in het water want zelfs daar kan je huid van uitdrogen. Droog je voeten altijd heel goed af, vooral tussen de tenen en gebruik een schone handdoek. Laat je voeten eerst drogen voor je de kousen of sokken aantrekt.
 • Ook je voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Masseer het de hele voet en eventueel het onderbeen in, behalve tussen de tenen. Je pedicure kan je adviseren.
 • Goed knippen van nagels is belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Knip de nagels recht af en vooral niet te kort. Scherpe hoeken mogen wel iets afgerond worden met een vijl, om ingroeien te voorkomen knip je ze niet te rond.
 • Loop met blote voeten door het zand! In de zomervakantie is het heerlijk om met blote voeten door het zand te lopen. Het verwijdert zo de dode huidcellen van de huid en de voeten krijgen ook nog eens een gratis massage! Let wel op dat het zand niet te heet is geworden van de zon om er met blote voeten op te lopen!